Juha

Olen Juha Luoma (s.1970), joensuulainen freelancer-muusikko, bassonsoiton opettaja, säveltäjä ja sovittaja. Musiikin sekatyömies siis. Lähtöisin olen Karijoelta, Etelä-Pohjanmaalta.

Kuva: Mirja Koivisto/TarinaKuva

Koulutus

Koulutukseltani olen musiikkipedagogi (AMK), valmistuin keväällä 2007 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta (Joensuu) pääaineenani sähköbasso. Lisäksi olen opiskellut musiikkia vuosina 1999-2002 Joensuun Konservatoriossa sekä 1996-1999 Lappfjärd Folkhögskola:ssa.

Basisti

Soittamisen aloitin 8-vuotiaana harmonikalla, jota soitinkin aina parikymppiseksi asti.

Basso hiipi elämääni salakavalasti yläasteen musiikkituntien kautta. Musiikinopettajani kokeilutti minulla ensin rumpujen soittoa, joka ei kuitenkaan lähtenyt luonnistumaan. Seuraavaksi kokeilin bassoa ja huomattuani tiettyjä yhtäläisyyksiä haitarin kanssa, alkoi ääniäkin vähitellen löytyä.

17-vuotiaana basso syrjäytti lopullisesti haitarin ykkössoittimenani, kun sain basistin hommat elämäni ensimmäisestä tanssiyhtyeestä. Ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Valttejani muusikkona ovat kokemus, ammattilaisen nuotinlukutaito ja korva, sekä time.

Juha Luoma, basisti Opettajat

Vuosien varrella minua ovat opettaneet monet bassonsoiton taiturit kuten esimerkiksi Marcus Söderström, Ille Johansson, Esko Kauppinen, Ari-Pekka Anttila ja Timo Tolonen. Lisäksi satunnaisia soittotunteja ovat oppilaitoksissa vieraillessaan antaneet mm. Stefan ”Kilju” Lindblom, Ako Kiiski, Tuure Koski sekä Ville Huolman.

Erilaisissa workshopeissa olen saanut opastusta useilta huikean taitavilta muusikoilta, kuten mm. Niklas Winter, Janne Hyöty, Mikael Godée (SWE), Tomi Salesvuo, Ape Anttila, Varre Vartiainen, Timo Tolonen, Timo Lassy, Pessi Levanto, Mika Pohjola, Lawrence Hodge, Emma Salokoski, Herbie Flowers (UK), Atte Kekkonen, Antti Rissanen ja Jori Vuorinen.

Musiikin suhteen kaikkiruokainen

Soitan mielelläni jazzia, rockia, bilebändimusiikkia tai vaikkapa laulelmia siinä missä tanssimusiikkiakin, genrellä ei ole väliä! Lähinnä sydäntäni on kuitenkin ehkä vanha Motown-tyylinen soul, funk ja 1970-luvun disco (oktaavibassoa, jes!).

Varsinaisia idoleita minulla ei ole koskaan ollut, mutta minua vuosien varrella inspiroineita basisteja ovat mm. James Jamerson, Jaco Pastorius, Oscar Stagnaro, Donald ”Duck” Dunn, Chuck Rainey, George Porter Jr. ja Francis Rocco Prestia sekä kotimaisista tietenkin entisten opettajieni lisäksi mm. Juuso Nordlund, Jussi Kinnunen, Harri Rantanen, Eeva Koivusalo, Pekka Lehti ja Jukkis Kiviniemi.

Tarkkakorvainen kuulija saattaakin soitostani kuulla heiltä saamiani vaikutteita.

Valttejani muusikkona ovat kokemus, ammattilaisen nuotinlukutaito ja korva, sekä time.

Luontainen soittotapani on polveileva, mutta myös iän tuomaa malttia löytyy, jos niin halutaan. Olen siis varma ja turvallinen valinta basistiksi niissä tilanteissa, kun homman pitää todella taittua.